..
Donderdag, 7 april 2016   i button   logo youtube

   Khaldei Trio

In de serie : Pianotrio's

Trio Khaldei

 

Pieter Jansen viool
Francis Mourey cello
Barbara Baltussen  piano


De bijzondere affiniteit van Trio Khaldei met de Russische muziek van de eerste helft van de 20ste eeuw – met Sjostakovitsj op kop – vertaalt zich in de naam van het trio. Evgueni Khaldei was de officiële fotograaf van het Stalinregime. Hij maakte beklijvende portretten van alle belangrijke Russische kunstenaars uit die tijd. Zijn levenslange zoektocht naar waarheid, echtheid en nuancering in moeilijke tijden is een grote inspiratiebron voor het trio.

In de programma's van Trio Khaldei gaat de muziek van vroeger en nu met elkaar in dialoog en confrontatie. Zo herkennen we de erfenis van Mozart in de muziek van Brahms en Schönberg (programma Een Weense reis door de tijd ) en in de muziek van Jongen en Celis vinden we dezelfde zoektocht naar een uniek kleurenpalet als in het trio van Ravel (programma Kleurenpracht). Maar evengoed werpen Jongen, Celis en Schönberg een nieuw licht op het werk van hun collega-componisten van decennia of eeuwen vroeger.

Ook Vlaamse en Belgische muziek heeft een prominente plaats in de programmatie van Trio Khaldei. Zo stond reeds muziek van Jongen, Celis, Van Landeghem en Brewaeys op de lessenaars. In de toekomst wil het trio door het geven van compositieopdrachten ook een bijdrage leveren aan de verrijking van het Belgisch/Vlaams cultureel erfgoed.

Ondanks hun jonge bestaan, stond Trio Khaldei al op belangrijke podia: Concertgebouw Brugge, Amuz, Bozar en Festival van Vlaanderen. In 2013 werd het trio één van de zes genomineerde ensembles voor de eerste editie van Supernova, een initiatief van Klara, Canvas, Concertgebouw Brugge en diverse culturele centra. Als gevolg hiervan werden ze in maart 2014 uitgenodigd door Klara en Canvas voor een live opname van het tweede trio van Sjostakovitsj.