..


Stichting Vrienden Kamermuziek 
's-Hertogenbosch 

Even terug naar 'hoe het ontstond'

22 maart 1981: het initiatief ontstond om periodiek lunchconcerten te organiseren op een aansprekende locatie in 's-Hertogenbosch. Onder de paraplu van de Coöperatieve vereniging culturele evenementen De Voormalige Azijnfabriek werden 2 concerten per maand georganiseerd. De naam Azijnfabriek is niet toevallig. Destijds vonden deze uitvoeringen plaats in een voormalige azijntonnenfabriek op het adres Achter het Azijntonnetje. De officiële opening werd verricht door burgemeester van Zwieten.

Op 20 april 1982 sloot het bestuur een overeenkomst met Go Jansen, waarin hem het recht werd verleend de activiteiten voort te zetten met alle lusten en lasten aan organisatie en coördinatie verbonden. Hij ging als zelfstandig ondernemer verder. Er waren een twintigtal vrienden die ieder fl. 100,- per maand betaalden, dat gaf hen gratis toegang tot de concerten, die inmiddels elke donderdag tijdens de lunchpauze en later ook op zaterdagmiddag werden gegeven.

Begin januari 1989 verhuisde De Azijnfabriek tijdelijk naar de Muzerije, om in augustus 1989 neer te strijken op de locatie: het koorgedeelte van de oude Sint-Jacobskerk. De naam Azijnfabriek werd gecontinueerd en op 1 februari 2004 nam Jan Rijnaarts de Azijnfabriek over van Go Jansen en werd de naam gewijzigd in Podium Azijnfabriek. Tot die datum waren de concerten het meest kenmerkend voor de activiteiten van de Azijnfabriek. 

Bij de start van het nieuwe seizoen 2021-2022, vanaf september, is Podium Azijnfabriek (PA) verhuisd naar Triniteitstraat 19 en wordt inmiddels door Sophie van Oirschot-Rijnaarts geleid.

Terug naar de lunchconcerten.

Vanaf 1 oktober 2005 worden de lunchconcerten niet meer door het "Podium Azijnfabriek" georganiseerd; de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de lunchconcerten is overgedragen aan de Stichting Vrienden Kamermuziek 's-Hertogenbosch. Vanaf dat moment worden er 2 lunchconcerten per week georganiseerd. Met recht een muzikaal pareltje in 's-Hertogenbosch!!

Ieder jaar biedt de Stichting Vrienden Kamermuziek een zeer uitgebreide programmering die zich kenmerkt door een grote diversiteit: muziek uit de tijd van de renaissance tot aan repertoire van hedendaagse componisten.

Daarnaast organiseert de Stichting Vrienden Kamermuziek 's-Hertogenbosch als mogelijk om de twee jaar het Festival Kamerklanken, een concertmarathon waarbij in 12 mooie huiskamers in historische panden in het centrum van 's-Hertogenbosch concerten worden gegeven.

Ook ondersteunt de Stichting Vrienden Kamemuziek s-Hertogenbosch het Jeroen Bosch Ziekenhuis bij de organisatie van de maandelijkse "kapelconcerten", een serie concerten die voor zowel voor patienten en hun bezoekers als voor muziekliefhebbers van buiten het ziekenhuis vrij toegankelijk is.

Voor de informatie over de "lunchconcerten", de "concerten op (JBZ)locatie" en het "Festival Kamerklanken" verwijzen wij naar de desbetreffende agenda's op deze website.