..

2009 009 Man van smarten detailDonderdag, 13 april 2017 Programmabutton1

In de serie : Klassiek

Afwijkende tijden.
Dit concert begint om 12.30 en duurt tot ca. 13.30 uur. 
Er is geen pauze ingelast.  


Aventure ensemble

 

Christopher Kale zang
Marco Magalãese blokfluit
Fumitaka Saito blokfluit
Ita Hijmans blokfluit



Aventure ensemble o.l.v. Ita Hijmans voert (laat-)middeleeuwse muziek uit.

2009 009 Man van smarten Het ensemble dankt zijn naam aan het hoofse begrip voor verhaal, avontuur of belevenis, en verwijst daarmee naar de niet-schriftelijke cultuur van de middeleeuwen. Onze uitvoeringen zijn gebaseerd op onderzoek waarbij de eigenheid van een bepaald muzikaal idioom en de cultuurhistorische context waarin het repertoire huisde, voorop staan. Aventure werkt inherent aan de muziek die zij uitvoert in een flexibele bezetting van 3 tot 7 mensen.

Sinds de oprichting in 1992 voerde Aventure zeer uiteenlopende programma’s uit. Te beginnen met de verhalende traditie van de eenstemmige muziek rond Oswald von Wolkenstein (CD: O, snode welt), de Latijnse conductus, lai en estampie, de onbekende chansons van Adam de la Halle, volgden programma’s met vroege meerstemmige muziek uit o.a. de Codex Montpellier en Bamberg, en een aantal 15e-eeuwse ‘Songbooks’ zoals het Handschrift Koning (Brussel, Koninklijke Bibliotheek hs II 270) (CD's: Adieu, naturlic leven mijn en Ons is een kijnt geboren) en het Glogauer manuscript.

Ook in meerstemmige muziek onderzocht Aventure de ongeschreven rol van instrumentalisten, in het bijzonder die van het blokfluitconsort in de laatste decennia van de 15e eeuw. Door uitgebreid bronnenonderzoek naar de vele aspecten van een uitvoering, als improvisatiepraktijk, tekstuitspraak , muzikaal idioom en historische context, willen we een levendig klankbeeld uit een overigens vervlogen tijd oproepen.

Na een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Concours 1993 in Brugge, concerteerde Aventure op verschillende internationale podia als het Netwerk voor Oude Muziek, Les Académies musicales de Saintes (F), het Varna International Music Summerfestival (Bulgarije) en het Festival van Vlaanderen .

Vandaag voeren zij het programma uit "Man van Smarten, 15e eeuwse passie"


Nadere informatie wordt binnenkort gepubliceerd.

Voor een impressie van dit ensemble kijk op You-Tube   logo youtube