..
Arto  ensembleDonderdag, 17 november 2016   Programmabutton   

In de serie : Strijkensembles +

Arto ensemble

 

Amarins Wierdsma viool 
Ruña 't Hart  viool 
Prunella Pacey  alt-viool 
Guus fabius  cello 
Nancy Braithwaite  klarinet 


Amarins Wierdsma (*1991) won de derde prijs van Het Nederlandse Vioolconcours Oskar Back in 2013. Zij won eerder eerste prijzen op het Iordens Vioolconcours en het Davina van Wely Vioolconcours. Zij voltooide cum laude haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam.

Ruña ‘t Hart (*1992) begon op tweejarige leeftijd met vioolspelen. Vanaf haar 10e studeerde ze bij Coosje Wijzenbeek en een jaar later werd ze toegelaten tot de afdeling jong talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij speelde jarenlang in de Fancy Fiddlers, een strijkers ensemble bestaande uit leerlingen van Coosje Wijzenbeek en cellisten van docente Monique Bartels. Vanaf september 2011 studeert Ruña aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths. Ruña heeft meerdere malen opgetreden tijdens het Grachtenfestival Amsterdam.

Prunella Pacey werd geboren in Durham, Engeland in een muzikaal gezin: haar moeder was de componiste-pianiste Margot Wright, een tijdlang de begeleidster van Kathleen Ferrier. Prunella was zo gelukkig om deze geweldige zangeres als peetmoeder en inspiratie voor haar altvioolspel te hebben. Al vele jaren is Prunella een bekend gezicht in de altvioolwereld. Sinds haar komst in Nederland is Prunella Pacey een veelgevraagde altvioliste op de Nederlandse podia. Jarenlang was zij lid van het Mondriaan Kwartet en het Goffriller Quartet. Prunella was solo-altiste bij de NOS en heeft als aanvoerder gespeeld met onder andere The English Chamber Orchestra, Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia en het Residentie Orkest. Prunella Pacey was 20 jaar lang hoofdvakdocente Altviool aan het Utrechts Conservatorium. Als gastdocente is zij verbonden aan het Royal College of Music te Cardiff. Naast het geven van altviool-lessen en workshops geeft Prunella tegenwoordig ook workshops in een nieuwe vorm, 'Yoga voor Musici', waarvoor zij een vierjarige opleiding heeft gevolgd. Prunella heeft tientallen CD’s gemaakt voor EMI, Epoch, Decca, Globe en Etcetera. Zij treedt regelmatig op in concerten en als gastdocente op internationale festivals en is consultant gastdocente aan het Royal Welsh College of Music and Drama sinds 2006. Prunella speelt op een instrument gebouwd door Max Möller in 1948.

Guus Fabius groeide op in een gezin, waarin zijn muzikale ontwikkeling werd gestimuleerd. Zijn liefde voor kamermuziek werd al vroeg ontdekt in het samenspel met eigengemaakte bamboefluiten. Hij ontving jarenlang enthousiaste cellolessen van Dries Munnik en speelde met plezier in het Jeugd Kamerorkest Leiden. Tijdens zijn Groningse conservatoriumjaren leerde hij Hans Rijkmans kennen, waarmee hij talloze concerten gaf en tournees maakte, meestal onder de naam 'Alauda'. Via hem ontmoette hij ook Prunella Pacey (altviool), waarmee hij sindsdien door het leven gaat en een duo vormt. Andere ensembles waarvan hij (mede)oprichter is zijn het ARTOensemble (1995), dat in 2010-2011 al voor het 15e seizoen het kernensemble van de kamermuziekserie in Bunnik vormt, het Dutch String Trio (2005) en het cello duo (2009) met Liesbeth Bos (cello). Guus speelt op een cello gebouwd door David Collins in 1997, gemaakt naar het model van Stradivarius genaamd Servais, met iets grotere maten dan standaard.

Nancy Braithwaite studeerde af aan de befaamde Eastman School of Music (VS) met de hoogst mogelijke onderscheiding: het Performers Certificate. Zij is als uitvoerend musicus voornamelijk bezig met kamermuziek. In haar woonplaats Bunnik is zij artistiek leider van de kamermuziekserie Kromme Rijn Concerten. Nancy Braithwaite is verbonden aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) als hoofdvakdocent klarinet en kamermuziek.