..
Schouten MarangZaterdag, 16 januari 2016   i button   logo youtube

In de serie: Blaasensembles

 

Duo Schouten & Marang


Fie Schouten klarinet
Michel Marang klarinet


Fie Schouten, geboren en nog altijd woonachtig in Amsterdam, is te horen in vele verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten.studie. Zij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij haar diploma’s Klarinet en Basklarinet behaalde bij Harry Sparnaay, Tom Sieuwerts, Herman Braune.

Fie volgde masterclasses Darmstadt-Festival Nieuwe Muziek, Impuls-zomercursus hedendaagse muziek, Pablo Casals Festival. Daar had zij lessen van Ernesto Molinari en Michel Lethiec.kamermuziek en soloAls specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, oa met haar trio To be Sung en met claveciniste Goska Isphording.

Veel nieuwe composities werden voor Fie Schouten en haar ensembles geschreven en uitgevoerd. Fie Schouten en Tobias Klein initieerden en hebben de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn, eerste editie: 2014.Eind 2014 bezocht zij Helmut Lachenmann met haar collega's Eva van de Poll en Keiko Shichijo om met hem aan een van zijn belangrijkste composities te werken: het trio Allegro Sostenuto.


Michel Marang. De in Amsterdam woonachtige clarinettist Michel Marang studeerde bij Walter Boeykens en sllot zijn conservatoriumopleiding af met een cum laude in 1987.  In dat zelfde jaar voltooide hij zijn studie fylosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend vervolgde hij zijn opleiding bij  Hans Deinzer (Duitsland) en volgde hij masterclasses bij Roger Heaton (Engeland) en Susan Stephens (USA). 

Naast zijn interesse in klassieke muziek, theater en wereldmuziek, specialiseerde Michel zich in hedendaagse muziek.  Hij werkte samen met vele componisten waaronder Olivier Messiaen, Morton Feldman, Edison Denisov en Karlheinz Stockhausen. Van deze laatste componist vertolkte Michel het monumentale werk ‘Harlequin’, een 45 minuten durende solo-uitvoering voor een "dancing and miming clarinettist".

Meer dan 50 composities werden aan hem opgedragen. Marang schreef muziek voor meerdere theaterproducties zoals  "Nicky Somewhere Else", welke zeer succesvol was op Broadway.

 

Zie ook interview van Thea Derks voor het Cultuurpersbureau