Vocaal Kwartet ’s-Hertogenbosch

 

 

Willen zingen in “het kleinst denkbare koor” deed het Vocaal kwartet ’s-Hertogenbosch ontstaan. Vier individuen met zeer diverse bezigheden, maar met dezelfde “drive” 4 stemmig te willen zingen in zo klein mogelijke formatie, met de grote bekoring vandien.

Dat betekent natuurlijk muzikaal koorddansen, maar verschaft evenzeer grote voldoening.

Sopraan Annemien van den Dool en bas Marius Schouten zijn beroepsmatig musicus,

met hoofdzakelijk vocale activiteiten. Alt Karijn Kees en tenor Wijtse Rodenburg geven hun partijen vorm als “amateur”. Dat wil zeggen als zo zeer te prijzen “beoefenaar (van de kunst) uit liefde”. Het streven naar een homogeen, welluidend resultaat betekent een uitdaging. Al doende groeiden onstuitbare liefde en bewondering voor Haydn’s “passiemuziek”. Moge ook de luisteraar de bijzondere schoonheid hiervan ondergaan.

Jacques van den Dool, organist. werd geboren in Culemborg in 1942. Hij studeerde orgel, improvisatie en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Stoffel van Vliegen en Cor Kee. Hij won in 1965 “De Zilveren Noot” op het improvisatieconcours te Bolsward. Vanaf 1966 is Jacques van den Dool cantor-organist van de Grote Kerk der Hervormden in s-Hertogenbosch en dirigent van het Christelijk Gemengd Koor Cantabile eveneens in ’s-Hertogenbosch. Als componist heeft Jacques van den Dool inmiddels een omvangrijk repertoire op zijn naam staan. Hij schreef liederen, koor -en orgelwerken, waaronder een concert voor orgel en orkest. In 2003 componeerde hij voor het Bosch’ mannenkoor “Cantino di Frate Sole” in 2004 gevolgd door “Cantate in Dulci Jubilo”, waarvan de première in het Provinciehuis was.

De historie van de Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen.
In 1903 startte Bernard Pels - tot dan toe meesterknecht bij de Alkmaarse orgelmaker Ypma - een eigen orgelmakerij. Zijn zoon Anton, die hem in 1933 opvolgde, bouwde het bedrijf uit tot een van de grootste in Europa. Na het overlijden van Anton Pels werd Rochus van Rumpt, die de belangen van het bedrijf had behartigd in Zuid-Nederland en Belgie, mede-eigenaar. Onder zijn leiding kwam in 1964 een fusie tot stand met de eveneens in 1903 door Gerrit Van Leeuwen te Leiderdorp opgerichtte orgelmakerij Van Leeuwen. De huidige directeur Peter van Rumpt deed zijn intrede in het bedrijf in 1969 en dankzij een gestructureerde opbouw van de export groeide het aantal nieuwbouwopdrachten. Deze groei noopte tot het betrekken van een ruimere behuizing: een voormalig klooster te Orthen. In 1995 werd "Van Daalen Organbuilder" (Arizona, U.S.A.) een onafhankelijke dochter van Pels & Van Leeuwen.